mei 2017

Vrolijk

Tussen de schappen van de grootgrutter vond ik een klein groen envelopje met daarop in grote letters "wie neemt mij mee en leest mij?"  Het envelopje was met een hartjessticker dichtgeplakt. In de envelop een mooi kaartje met bloemetjes en een hartje en achterop geschreven: "heeft u al gezien vandaag hoe mooi de natuur is?" Daar word je vrolijk van. Je vraagt je af: wie doet dit? Ik denk niet dat dat een man is, de meeste mannen doen niet zoveel met hartjesstickers. Het moet wel een meisje of jonge vrouw zijn, iemand die nog geen last van somberheid en cynisme heeft en hoopt de wereld te veranderen. En waarom niet? Een mens kan immers de wereld veranderen.


Dacht u van niet? Nou kijk eens wat de verkiezing van zo'n man als Trump voor invloed heeft. Dit is geen positief voorbeeld (of misschien vindt u van wel) maar er zijn natuurlijk ook eenlingen die de wereld een beetje ten goede veranderd hebben. Spontaan schiet me dan de naam van die Nederlandse priester: Pater Frans , te binnen. Hij woonde van af 1980 in Homs in Syrie en was geliefd bij Christenen en Moslims door zijn goedheid en vrijgevigheid. Hij weigerde te vluchten en werd in 2014 vermoord. Ik moest aan hem denken omdat onlangs ruim 200 Syrische vluchtelingen uit Nederland, Belgie en Duitsland in Nederland een driedaagse mars hielden om pater Frans te gedenken.

En een jonge vriendin van ons, Roza, is voor de tweede keer naar Lesbos vertrokken om daar de vluchtelingen te helpen en een beetje op te vrolijken. De eerste keer was ze met vrienden en hadden ze naast geld voor 1000 ontbijtjes en kleren ook breiwol en breinaalden mee. Nu is ze alleen gegaan met 400 moestuintjes en heel veel bloemenzaad om daar met de kinderen aan de slag te gaan*.
U kent toch ook wel het argument dat gebruikt wordt voor mensen die zeggen dat je in je eentje niet belangrijk genoeg bent, dat Nederland te klein is: de druppel op de gloeiende plaat.  Vooral gebruikt door mensen die cynisch zijn geworden en zeggen dat het dus niets uitmaakt wat je doet: of dat nou om het klimaat gaat, of het opvangen van vluchtelingen, of je buren helpen. Maar wie weet niet wat een mug in je slaapkamer doet? En zo'n beestje is piepklein!

Bijna werd dit een heel zwaar stukje, terwijl ik begonnen was met de titel " Vrolijk". En waar ik vrolijk van word is dat elk jaar het Oranjefeest georganiseerd wordt door vrijwilligers, dat we weer een Geinloop hadden, georganiseerd door vrijwilligers, dat de Matchzo draait op vrijwilligers, dat Geinburgia er is, de Drie-monden, en alle andere activiteiten die georganiseerd worden door mensen die dat voor ons doen zonder er voor betaald te worden. Dank jullie wel allemaal!
Ik wens u veel plezier met alles wat u vrijwillig doet en een opgewekt gemoed

Uw Leentjebuur
*Kijk op http://becausewecarry.org, ook om te doneren

Deze column geeft niet noodzakelijkerwijs het standpunt van de Dorpsraad weer.

Stichting Dorpsraad Driemond

De Stichting Dorpsraad Driemond komt al meer dan 40 jaar op voor de belangen van de Driemonders.
Meer weten? Ga dan snel naar de pagina's van de Dorpsraad!