februari 2017

Vleugje lente

Heeft u dat gezien? Knoppen in de bomen! De bollen in de tuin komen uit! Hoera!
Nou gebeurt dat elk jaar wel maar het geeft toch een feestelijk gevoel: het wordt lente. Ik ben getrouwd met een man  die al halverwege januari kan zeggen: er zit een vleugje lente in de lucht (ogen half gesloten en vinger in de lucht). Dat gebeurt dan als we ons dagelijkse loopje doen, of langs het Gein fietsen. Een favoriet fietstochtje is langs het Gein en dan via het fietspad langs de bomen terug. U kent die route: Gein-Noord, langs de kaasboerderij en het zondagsschooltje, (op zondag verse appeltaart), het eerste weggetje rechts, dan weer de eerste rechts en dan doorrijden tot het park.  Ik weet niet hoe het daar heet maar er grazen runderen waar je 25 meter afstand van moet houden. Dat staat op de borden. De koeien zie je nauwelijks want die grazen meestal tussen de bomen dus die 25 meter is geen probleem.

Wij hebben het beeld dat koeien altijd in de wei lopen maar dat is helemaal niet zo natuurlijk. Het eerst zagen we boskoeien in Noorwegen, bij het plaatsje Bud waar we kampeerden op een klein campinkje aan het water. Als je door het bos naar het dorp liep kwamen er steeds nieuwsgierige koeien uit het bos, sommige maakten echt vaart om te zien wie er nu weer langs kwam. Ook een stuk zuidelijker in Noorwegen liepen koeien, maar dan in de duinen. Dat is nog eens wat anders dan bordjes met "niet betreden". Ach als je maar wilt is er altijd en overal wel wat bijzonders te zien.

Een tijdje geleden was er een serie op tv waarbij bijna heel Nederland onder water liep. Heel beangstigend. Er blijkt een website te bestaan waar je kunt zien hoever jouw huis onder water loopt bij een overstroming :  www.overstroomik.nl. Je kunt je postcode in tikken en dan blijkt dat ons huis 1 meter onder water komt als er een overstroming is. Er staat bij dat ik dit waarschijnlijk niet mee maak in mijn leven, en u dus ook niet. Er staan wel tips over wat je kunt doen als het zo ver is, dat is nou weer niet zo geruststellend. Voorlopig ga ik er maar van uit dat de dijken sterk genoeg zijn.

Je kunt je wel door alles en iedereen bang laten maken en sommige mensen proberen dat ook. Je vraagt je wel eens af waar ons gezonde verstand is gebleven. We kunnen toch zelf wel nadenken? Nepnieuws is een hot item.  Er is een spreekwoord: geloof niet alles wat je hoort maar alleen wat je zelf ziet. En dan bedoelen ze met zien geen berichtjes op facebook of zo.

Niet alles geloven dus!
Ja maar. hoor ik u zeggen: die stoplichten die ze weg willen halen en dat de weg 3 maanden afgesloten zou worden: dat is toch wel echt, en ernstig?  Natuurlijk kun je je daar zorgen over maken, maar laat dan je stem horen: mopperen helpt niet, een mail of brief misschien wel.
Nou, ik wens u veel geduld en wijsheid, zoals altijd en weinig zorgen en gemopper, en dat alle bollen in uw tuin uit komen.


Uw Leentjebuur


Deze column geeft niet noodzakelijkerwijs het standpunt van de Dorpsraad weer

Stichting Dorpsraad Driemond

De Stichting Dorpsraad Driemond komt al meer dan 40 jaar op voor de belangen van de Driemonders.
Meer weten? Ga dan snel naar de pagina's van de Dorpsraad!