januari 2017

Nieuw nieuw nieuw

Zo'n nieuw jaar is net als een nieuw schrift vroeger op school: op de eerste bladzijde schreef je zo mooi mogelijk.( Voor mij nog steeds een hele prestatie:  leesbaar schrijven) Maar je kon er donder op zeggen dat je dan een fout maakte, zodat er al meteen een doorhaling kwam of een vlek, of een ezelsoor op dat maagdelijk witte papier. Tja, niets aan te doen.

Al die goede voornemens, ik heb ze eigenlijk niet meer, geen nieuwe. Ik rook al 15 jaar niet meer, drink nauwelijks en mager ben ik tot mijn 40e  geweest, dat lukt toch niet meer. Maar beter een gezellige dikkerd dan een chagrijnige dunnerd.
Meer bewegen hoorde nog bij de oude goede voornemens, van na de vakantie: zo veel mogelijk lopen en fietsen. Het wordt wel eens laat op de avond voor we een rondje lopen maar we doen dat toch regelmatig. Vaak komen we u dan tegen met de hond, of omdat u ook bij de Droomzone naar de nieuwe huizen gaat kijken.

Sommige nieuwe huizen staan er binnen een week! Ik vraag me wel af wat voor eisen er aan de duurzaamheid gesteld worden want ik zie niet bij alle huizen zonnepanelen. Dit is toch een uitgesproken kans om je huis milieuvriendelijk en energiezuinig te bouwen.
Fietsen doe ik ook regelmatig. Wel denk ik dat ik langzamerhand, net als zo veel van jullie, aan een elektrische fiets toe ben. Want ik kan toch soms zo tegen die brug over het kanaal op zien, vooral als het hard waait. En dan word ik vrolijk groetend voorbijgereden door iemand die misschien wel 20 jaar ouder is dan ik. Dan ben ik wel eens erg jaloers. Maar ja, zo'n fiets is prijzig. Bovendien wil ik er een met een terugtrap-rem en die maken ze volgens de fietsenman van Markbike alleen in Duitsland. Waarom? Dat wist hij niet. Dat wordt sparen. Maar als gepensioneerde spaar je niet maar geef je uit. Het is raar om je te realiseren dat je gespaard hebt voor je oude dag, en dat die oude dag nu is begonnen. Heftig.

Nu we het toch over geld hebben: nog iets anders. Big Brother is watching us. Als ik wil weten of mijn pensioen gestort is, of de huur is afgeschreven, of ik genoeg geld heb voor een elektrische fiets (dat is Nederlands voor e-bike) of dat ik rood sta, en ik ga naar de site van de ING dan kreeg ik: "we weten dat u het druk heeft." Nou zeg. Inmiddels is de tekst veranderd:
"GOEDEMORGEN . U heeft vandaag wel meer te doen. Daarom willen we dat u snel en eenvoudig vindt wat u zoekt." Waarom?  Misschien wil ik wel de hele dag op de site van de ING kijken, dat moet ik helemaal zelf weten. Ze zijn een bank maar ze doen alsof ze een persoon zijn en me kennen, zodat ik ze vertrouw. Maar zeg nou zelf, vertrouwt u die bankbestuurders nog echt, met hun bonussen? Maar wie weet hebben die bankiers ook wel hele goeie voornemens gemaakt.

Ik wens u een mooi nieuw jaar met genoeg geld, zon en optimistische gedachten en weinig gezeur.

Uw Leentjebuur

Deze column geeft niet noodzakelijkerwijs het standpunt van de Dorpsraad weer

Stichting Dorpsraad Driemond

De Stichting Dorpsraad Driemond komt al meer dan 40 jaar op voor de belangen van de Driemonders.
Meer weten? Ga dan snel naar de pagina's van de Dorpsraad!