december 2016

Geluk

Toen ik de kelderkast open deed zag ik opeens een grijze schicht wegschieten op de bovenste plank: over de pakken poffertjesmail, toastjes en de pakken macaroni: een muis.
Gelukkig ben ik niet bang voor muizen, zo'n klein beestje kan je niks doen. Meteen begon ik de voorraad te controleren. En ik heb heel wat voorraad: dat krijg je als je ooit arm geweest bent : ik ben op alles voorbereid en kan zeker drie weken eten als er wat mis gaat.

Geen muizenkeutels gelukkig. Maar wel was het pak sesamcrackers open geknaagd  en waren er 4 halve crackers opgegeten: keurig zonder een kruimeltje te morsen.
Ik kon me voorstellen hoe dat voelde voor een muisje: 'n heel pak crackers! Ik besloot alles muisproof te verpakken in twee plastic bakken met deksel. Het paste maar net. Wat een weelde als je zoveel voorraad hebt! De muis heb ik niet meer gezien.

Vroeger toen we op een bovenhuis in Amsterdam-Oost woonden was er ook een muis. Maar toen hadden we een dikke rode poes: Bollie. Op een dag, vlak voor Kerst, hoorden we de bovenbuurvrouw, Truus, heel hard gillen: een muis! Truus, echtgenoot en kinderen waren  Amsterdams en wat ze zelf noemden:" lekker stevig". Heeft u een beeld?

Geschrokken deed ik de deur open en daar glipte een klein grijs muisje naar binnen. Gangetje door, kamer in en in een rechte lijn op het kerststalletje af dat we onder de versierde boom opgesteld hadden. Bollie lag te slapen en deed een oog open.

"Als de muis  de kerststal in gaat heeft zij "kerkasiel", dan red ik haar", sprak ik ferm. Maar Bollie deed opeens  alletwee zijn ogen open, nam een sprong, je hoorde het kraken en even later lag er een tevreden kat op zijn kleedje met alleen nog een klein staartje uit z'n bek bengelend.
Tja, de een zijn dood...  Dat Driemondse muisje had het beter getroffen.

Ik  denk maar zo, als ik niets te eten had, waren er ook geen mee-eters.

Gelukkig hebben wij genoeg te eten, en een dak boven ons hoofd, warme sokken, een muts, een fiets en cadeautjes in december. Wij hebben geluk en ik weet zeker dat u begrijpt dat alle mensen op de hele wereld wel zo veel geluk zouden willen, vooral als ze alles kwijt zijn of nooit iets gehad hebben.
Dus niet meer mopperen dat "ze" alles maar krijgen, u wilt vast niet met ze ruilen.

Ik wens u plezierige en gezellige kerstdagen en veel geluk in 2017.
En onthoud: alle mensen zijn gelukszoekers, ik in ieder geval wel.

Uw leentjebuur
Deze column geeft niet noodzakelijkerwijs het standpunt van de Dorpsraad weer

Stichting Dorpsraad Driemond

De Stichting Dorpsraad Driemond komt al meer dan 40 jaar op voor de belangen van de Driemonders.
Meer weten? Ga dan snel naar de pagina's van de Dorpsraad!