mei 2016

Nog even.

Nog even en het is weer zomer. Alles bloeit inmiddels zo'n beetje: bomen, planten en kleine koolmeesjes en ons humeur. Dat van mij wel in ieder geval. Ik heb geen hekel aan de winter, hou heel erg van de herfst, ook van de lente,  maar de zomer is voor mij toch echt wel een feest. Lekker de hele dag buiten, het liefst van ontbijt tot 's avonds na het eten. Afgelopen jaren  kwam dat niet zo vaak voor geloof ik, ik heb er in ieder geval niet veel herinnering aan. Natuurlijk was het wel regelmatig mooi weer maar het regende en stormde ook vaak.
De parasol hebben we nauwelijks gebruikt.

Nu moet ik u eerlijk zeggen dat we ook wel veel weg waren. Daar, in Frankrijk hadden we eigenlijk steeds mooi weer.  Als je eenmaal gestopt bent met werken heb je overal tijd voor, maar, raar genoeg, je komt ook steeds weer tijd te kort. Zo hadden we nu tijd om een paar weken op het huis van vrienden te passen. Die hebben een huis onder Limoges met kippen, poezen, konijnen en een moestuin. Ze wonen steeds een half jaar in Franrijk en dan weer in Nederland.  En omdat ze ook wel eens op vakantie willen konden wij op het Franse huis passen.

's Morgens liepen we door het bos de berg af naar het dorp, naar de bakker, die ons na 2 dagen herkende en de croissants al in een zakje begon te doen.  Je hebt je ontbijt dan ook echt verdiend als je eerst een half uur gelopen hebt. Dit was weer een heel ander soort vakantie dan we gewend waren, leuk ook maar anders. Na die twee weken zijn we gewoon weer rond gaan trekken met onze oude bus, want dat vinden we het allerleukste.

Je hebt mensen die een tv meenemen op vakantie: voor het nieuws en hun lievelingsprogramma's.  Dan ben je er toch nooit echt helemaal uit.
Wij wandelen, eten uitgebreid, lezen, scrabbelen (op een bord, dus geen wordfeuth) of doen een spelletje domino. Braaf ja, en ouderwets. Maar ik kan het u aanraden: heel ontspannend. Ik mag ook graag het plaatselijke sufferdje kopen, de regionale krant. In Frankrijk of Duitsland dan,  want ik moet het wel kunnen lezen. Mijn Noors is niet goed genoeg.

Afgelopen jaar viel op dat op sommige campings in Frankrijk een bordje hing, waarin verzocht werd om van af 5 uur 's middags niet meer op het terras te internetten. Het is vervelend  en onbeschoft als  er niet met elkaar gepraat wordt tijdens het borrelen, maar er alleen maar gecommuniceerd wordt met mensen, organisaties, sites elders. Van die mensen die van alles op de hoogte willen blijven en misschien denken dat zij, en hun berichten, onmisbaar zijn.

Onzin. Iedereen is vervangbaar wat werk betreft. Thuis ben je niet te vervangen natuurlijk, daar ben je uniek. Ook zie je kinderen die met het prachtigste weer van de wereld in elkaar gedoken op een tablet zitten te turen en spelletjes doen. Laatst waren we op bezoek bij familie met kleine kinderen. Ze vertelden de kleintjes dat als zij vakantie hadden dat het tablet ook vakantie had en niet mee ging. Na twee dagen waren de kinderen er aan gewend dat ze lekker buiten konden spelen, zwemmen, lopen etc. en misten ze hun spelletjes niet meer.

Ik wens u een mooie zomer waarbij u niet gehinderd wordt door het nieuws, de nieuwste games of andere zaken,


Uw Leentjebuur

Deze column geeft niet noodzakelijkerwijs het standpunt van de Dorpsraad weer.

Stichting Dorpsraad Driemond

De Stichting Dorpsraad Driemond komt al meer dan 40 jaar op voor de belangen van de Driemonders.
Meer weten? Ga dan snel naar de pagina's van de Dorpsraad!