apil 2016

Ontspullen

Opeens stond het groot in de krant: je moet "ontspullen". We hebben allemaal zo vreselijk veel spullen dat we , om het oneerbiedig te zeggen, onze kont niet meer kunnen keren. En we kopen er steeds meer spullen bij. In die krant stond ook  dat je van winkelen (shoppen) niet gelukkig wordt. En het kost nog heel veel geld ook.

Weet u waar je wel gelukkig van schijnt te worden? Van "belevenissen". Stond in dezelfde krant. Nou ben ik allergisch voor het woord belevenissen. Mensen gaan tegenwoordig niet meer uit, ze hebben een belevenis en dan gaan ze naar een "event", waarvan de "content" hen aanspreekt. Vreselijk. En als je dan vraagt wat het "event" in houdt dan is het een concert, of een festival of een braderie.  Mensen gaan  actief op zoek naar  "belevenissen".

Vroeger was het een hele belevenis als je met je ouders naar Artis mocht in september, als het goedkoop was. Naar de speeltuin kon ook een hele belevenis zijn, of naar de Efteling! 
De Efteling vind ik nog steeds leuk. Toen onze zoon klein was en we niet zo veel geld hadden, verkochten we altijd spullen met Koninginnedag en gingen dan de volgende dag (1 mei hoefde ik  niet te werken) van het verdiende geld naar de Efteling. Dat was feest!

Ontspullen dus. Toen ik een jaar of twintig was kreeg ik vaak vaasjes, rookverdrijvers, schaaltjes en andere spulletjes van drie oude tantes. Mijn zusjes kregen dezelfde dingen. Die verkochten we dan weer op 30 april, omdat we ook niet wisten wat we er mee moesten. Ik weet dat mijn zus alles net even wat duurder had gemaakt  dan ik. We stonden naast elkaar met ons kleedje bij het Leidseplein, van af 's morgens 6 uur.  En wat denk je? Hoewel het precies dezelfde spullen waren dachten mensen toch dat de koopwaar  van mijn zus beter was. U kunt zich voorstellen dat we schrokken toe de tantes op een dag langs kwamen en al hun goeie gaven te koop zagen staan. Nou is dat natuurlijk toch vaak zo met cadeau 's, dat je niet weet wat je er mee moet. Daarom is het handig om bloemen te geven, of bonbons. Lekker spul voor in bad is ook goed: kan  allemaal op.  Ja en het mooiste zijn boeken om te geven en te krijgen, en ik, ik krijg het allerliefst een boekenbon. Maar ik hou dan ook van lezen.

Dat ontspullen begon een paar jaar geleden met een boek van een Japanse opruimgoeroe. Ik heb het niet gelezen maar heb begrepen dat je alle dingen waar je niet blij van wordt, weg kunt doen. Oprah  Winfrey zei ooit in haar programma dat als je een kledingstuk een jaar niet gedragen had, dat het dan weg kon.  Ik ben laatst uren bezig geweest met het passen van T-shirts, ik had er heel  veel maar de meeste zaten niet lekker meer, of waren zo lelijk dat ik zeker wist dat ik ze nooit meer zou dragen. Hup: naar de kringloopwinkel. Oprah had nog een goeie tip: reken uit hoeveel je inkomen per uur is. Als je dan iets ziet wat je wilt kopen, kijk dan hoeveel uur je er voor moet werken.

Uitstekende tip voor werkende mensen, maar wat als je nou gepensioneerd ben? Dat is makkelijk: Dan hoef je niet zo veel meer te kopen want dan heb je alles al. En dan kun je gaan ontspullen.          Ik wens u veel ruimte om u heen: zowel in huis als in uw hoofd , en goede handel op koningsdag,

Uw Leentjebuur
Deze column geeft niet noodzakelijkerwijs het standpunt van de Dorpsraad weer

Stichting Dorpsraad Driemond

De Stichting Dorpsraad Driemond komt al meer dan 40 jaar op voor de belangen van de Driemonders.
Meer weten? Ga dan snel naar de pagina's van de Dorpsraad!