20 maart 2016

Digitalis

Laatst stond ik op het station op de trein te wachten. Het was scholierenreistijd maar desondanks opvallend rustig: alle koppies waren gebogen over telefoons. De ziekte van deze tijd heet digitalis. Nou is dat ook een plant in de tuin, vingerhoedskruid,  giftig maar er worden ook medicijnen uit  gemaakt en zo is het met dit digitalis ook: het kan handig zijn,  maar dat hoeft niet. 

Ik heb het abonnement  op mijn  twee dagbladen voor de zomer opgezegd, omdat ze geen vakantieservice meer hebben. Als je op vakantie gaat moet je gewoon doorbetalen, ook al krijg je geen krant in de bus als je weg bent. Je kunt immers de krant digitaal lezen. Ja ik ben daar gek. Zal ik in Noord Scandinavie of Zuid Frankrijk op mijn mobieltje de krant gaan lezen! Ik vind het mooie van vakantie nu juist dat je even geen last hebt van het nieuws, niet van het wereldnieuws en niet van het Nederlandse nieuws. Dat je je even een paar weken niet druk hoeft te maken wat VVD en PVDA nu weer bekokstoofd hebben om het leven moeilijker  en vooral duurder te maken ( ben ik net gestopt met werken,  gaan werkenden er op voor uit,  maar mijn pensioen per 1 januari met ˆ 20 naar beneden!).

Dat je even niet leest hoe erg het in Syrie is, hoe het met Donald Trump gaat, met de beurzen en met het milieu. Alleen het weer in Nederland, daar ben ik wel eens nieuwsgierig naar. Maar toen het vorig jaar hier zo heel erg stormde kreeg ik daar een smsje over. Wij zaten zelf met 35 graden in het zonnetje. 
Voor mij geen digitale krant dus.


Van mijn ziektekostenverzekering kreeg ik bericht dat ik voortaan geen post op papier meer zou ontvangen: alles komt digitaal o.a. vanwege kostenbesparing. Kostenbesparing! Ik heb een mailtje gestuurd om te vragen met hoeveel mijn premie dan omlaag zou gaan door deze kostenbesparing…. Geen reactie, die hebben het te druk met geld verdienen.

De belasting: voortaan digitaal. Bankafschriften: digitaal. Allerlei nieuwsbrieven: digitaal.
Als er een keer een stroomstoring komt zijn we nergens meer.
En dan heb je nog virussen, hackers en phishing mail. Daar heb je met papier geen last van.
Tja, en nu kwam de vraag of we de Dorpskrant van Driemond digitaal willen ontvangen: uit kostenbesparing! Nou het zal duidelijk zijn dat ik daar niet voor ben. De dorpskrant hoort op papier.  Er schijnen maar weinig mensen positief gereageerd te hebben en misschien kunnen die dan wel de krant digitaal krijgen.

Onze dorpskrant is belangrijk voor het onderlinge contact, als agenda van activiteiten, om je buren te leren kennen en om te weten wat er speelt. Mensen kijken er naar uit. We betalen er allemaal elk jaar wat voor, (willen misschien best wat meer betalen), onze ondernemers zetten er een advertentie in en verder kan iedereen er zijn verhaal in kwijt onder de bezielende redactie van Annemarie met hulp van Nancy. 
Er zijn nog genoeg mensen in Driemond die niets met computers hebben, die niet mailen en ook niet op facebook zitten.

Ik zeg het dus duidelijk hier: de dorpskrant Driemond het liefst op papier.
Uw Leentjebuur


Deze column geeft niet noodzakelijkerwijs het standpunt van de Dorpsraad weer.

Stichting Dorpsraad Driemond

De Stichting Dorpsraad Driemond komt al meer dan 40 jaar op voor de belangen van de Driemonders.
Meer weten? Ga dan snel naar de pagina's van de Dorpsraad!