“Historische Kring Driemond”

logo Historische kring

De Historische Kring Driemond bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers die iedere eerste donderdag van de maand om 20.00 uur bij elkaar komt in het Buurthuis in MatchZO.
In Huize Historica, Lange Stammerdijk 33, is er Open Huis iedere 2e zaterdag van de maand van
14.00 - 16.00 uur.

maart 2017

ER IS WEER EEN MOOI FOTOBOEK VAN DRIEMOND!!

Zes jaar geleden alweer, presenteerde de Historische Kring Driemond met trots het eerste fotoboek. Het werd een groot succes en oogstte veel waardering. Het is allang uitverkocht.
Nu is er een nieuw fotoboek van de Historische Kring. Dankzij ons rijke beeldarchief met de Collectie de Wildt en de vele foto's die Henk Niesing heeft verzameld, is het nieuwe boek een zeer gevarieerde verzameling van beelden uit het verleden van ons dorp en haar omgeving geworden. Het is het werk van Cor en Alice Draijer, Rob Jongkind en Henk Niesing.

Lees verder...

Logo

maart 2017

Gewond.

Luid klonk de sirene door het anders zo stille dorp, waar je behalve de zaag van de timmerman en het ijzer op ijzer bij de hoefsmid in de vijftiger jaren weinig anders hoorde dan spelende kinderen en het luiden van de klokken om 12 uur. Iemand riep: "Er is brand op de Burgerweg! Hooibroei!" De spanning werd het jongetje teveel. Hij pakte zijn step en reed als een bezetene het dorp uit naar waar hij in de verte de sirene hoorde en rook zag opstijgen.

Lees verder...

Logo

februari 2017

De Provinciale weg als fietspad!


Wat een rust zou dat geven! Alle problemen opgelost. Weg het gevaar en de angst voor slachtoffers. Wat is dat voor dwaze luchtfietserij, zult u zeggen. Maar toch is daar in 1980 serieus over nagedacht. Ik citeer uit het verslag van de Dorpsraad van 9-10-1980:

Lees verder...

Logo

januari 2017

"Hoogedel Zeer Verschrikkelijke Heren"

...Het machtige Amsterdam richtte haar blik op de bedreigde gemeente Weesperkarspel en wilde het Amsterdam-Rijnkanaal als grens.

Lees verder...

Logo

januari 2017

"...Oh, zondag, met je geur van draadjesvlees.."

De sfeer die hier wordt opgeroepen, komt u, als u wat ouder bent, wellicht bekend voor: De langdradige dag, je goeie goed en de zondagse pot.

Lees verder...

Logo

november 2016

Historisch Cadeau-idee

Het zesde boekje in de serie  “Schetsen uit de geschiedenis van Driemond en omgeving” van de Historische Kring Driemond  is uit:

Middenstand in Weesperkarspel, levensmiddelen
Op basis van het gedicht uit 1948 : het  “middenstandstoernooi “hebben leden van de Historische Kring een boekje samengesteld over de levensmiddelenwinkels die er vlak na de oorlog in Driemond waren, zoals bakker Smit, vader en moeder Bleijenberg,  slager Dalmulder en kruidenier Millenaar.
Voor een klein prijsje, ˆ 4,-,  heeft u een leuk en verantwoord cadeautje. (Wilt u het per post laten opsturen dan kost het ˆ 6,50. )

Te koop bij de firma Bleijenberg en elke 2e zaterdag ’s middags  in het Historisch Huis. Of vraag iemand van het bestuur.

Logo

 

Wie heeft er nog informatiemateriaal over het verleden van Driemond?

oude draaibrug over amsterdam-rijnkanaal
Oude draaibrug over het Merwedekanaal

Wie heeft er nog informatiemateriaal over het verleden van Driemond:

  • verhalen, anekdotes, foto’s, kaarten, boekjes
  • over de oorsprong van Driemond
  • over het wonen in het landelijk gebied
  • over het werken in de grote bedrijven als Sluis en Otten
  • over de vele winkeltjes en de middenstand
  • over de historie van de vele verenigingen (ook die niet meer bestaan)
  • over belevenissen die direct met Driemond te maken hebben.

Alles heeft wel een historie en veel daarvan kunnen we gebruiken.

Voorlopig is het voldoende als u dit even meldt bij de Dorpsraad (414883). Dan leggen wij dat vast en komen er vanzelf bij het uitwerken van de onderwerpen bij u op terug.

Meedoen?
Onze bijeenkomsten zijn openbaar en mensen die mee willen praten, verzamelen en uitzoeken zijn van harte welkom.

Kijk u ook eens op de website van de Historische Kring Driemond.

Stichting Dorpsraad Driemond

De Stichting Dorpsraad Driemond komt al meer dan 40 jaar op voor de belangen van de Driemonders.
Meer weten? Ga dan snel naar de pagina's van de Dorpsraad!