maart 2017

ER IS WEER EEN MOOI FOTOBOEK VAN DRIEMOND!!

Zes jaar geleden alweer, presenteerde de Historische Kring Driemond met trots het eerste fotoboek. Het werd een groot succes en oogstte veel waardering. Het is allang uitverkocht.
Nu is er een nieuw fotoboek van de Historische Kring. Dankzij ons rijke beeldarchief met de Collectie de Wildt en de vele foto's die Henk Niesing heeft verzameld, is het nieuwe boek een zeer gevarieerde verzameling van beelden uit het verleden van ons dorp en haar omgeving geworden. Het is het werk van Cor en Alice Draijer, Rob Jongkind en Henk Niesing.

In vogelvlucht neem ik u mee door het boek: Een foto van de oude houten Geinbrug en afbeeldingen van het werk aan het nieuwe, stenen exemplaar uit 1935.  Dat is 81 jaar terug! En nu komt er binnenkort weer een nieuwe brug. Verdwenen zaken als de ophaalbrug over de Gaasp, het kleuterschooltje aan het einde van het Zandpad, het graven van de voorloper van het Amsterdamrijnkanaal, het Merwedekanaal.  Fraai zijn ook de oude vrachtauto's die eigendom waren van Weesperkarspelaren. We zien een boer in een roeiboot met melkbussen in de Lage-Bijlmer. En als u badmeester de Bruin met zijn zwemsters ziet poseren, wordt u vast heel vrolijk.

U vindt oude schoolfoto's, een schaatswedstrijd op het Gein, de fabrieken van Otten en Sluis, en de sloop hiervan. Wist u dat er zoiets als een melkexamen bestond? Kijk maar! Verdwenen winkels  ontbreken natuurlijk ook niet.
Een foto licht ik eruit: Bakker van Rheenen die met zijn tweewielige hittekar brood ventte in het Gein. Daar bleef het niet bij; ook inde hij ziekenfonds geld en leverde medicijnen af. Een dergelijke combinatie van taken kende ik eigenlijk alleen nog vanuit Frankrijk, waar de postbode dat ook nog (wel) doet.
Het fotoboek "Driemond en omgeving" is een fraai boekje geworden waarin Geinbruggers en Driemonders met plezier zullen bladeren. De prijs is Euro 15,-.
Te koop bij de fa Bleijenberg en op de 2e zaterdagmiddag  van de maand in Huize Historica. Tegen contante betaling natuurlijk.

Tjark Keijzer              

 voor meer historische stukjes zie: www.historischekringdriemond.nl

Stichting Dorpsraad Driemond

De Stichting Dorpsraad Driemond komt al meer dan 40 jaar op voor de belangen van de Driemonders.
Meer weten? Ga dan snel naar de pagina's van de Dorpsraad!