januari 2017

Wij hebben gezien hoe de Bijlmer werd gebouwd

Sinds wanneer woont u in Driemond?
Gradus en Lita de Wit- de Korte zijn allebei 84 jaar oud en wonen sinds 1975 'aan wal' in de Kasteleinstraat. Beiden zijn ze op een schip geboren en hebben tot ze in Driemond kwamen wonen 'gevaren'. Dat is nog steeds te herkennen aan hun woning, want zowel in de voor- als achtertuin staat een hoge vlaggenmast met windwijzers en een rood-wit-blauwe vlag. Zo lijkt het nog een beetje alsof ze op een boot leven.

Mevrouw vertelt dat de bouw van de Bijlmer, eind 60-er jaren, hen naar Driemond heeft gebracht. "We hebben gezien hoe de Bijlmer werd gebouwd, want wij hebben er toen 5 jaar lang zand naar toe gevaren". Iedere dag laden in Nederhorst den Berg om het zand te lossen in de Gaasp. De kinderen, Reina en Arend, werden 's ochtends bij de brug in Driemond aan wal gezet en gingen er naar school. Na school werden ze opgevangen door het brugwachters echtpaar Groenestein.
Later zijn ze grind van Belgie naar Diemen gaan varen en werden de kinderen in verschillende 'kosthuizen' ondergebracht.

Zoon Arend woonde bij Ome Leen en tante Grietje in de Kasteleinstraat, in het huis waar Gradus en Lita nu nog steeds wonen. Mevrouw de Wit stopte met varen
nadat tante Grietje plotseling overleed. Meneer de Wit heeft nog even geprobeerd om het werk voort te zetten met zijn toen 15-jarige dochter Reina. Hij vond het niet prettig. "Zo'n meisje hoort niet op een schip. Ik heb toen naar Rijkswaterstaat gebeld om te vragen of ze werk voor me hadden. Dezelfde dag nog kon ik beginnen als brugwachter in Duivendrecht en zo ben ik aan wal gekomen".
De naam van de toenmalige dorpsraadvoorzitter Kruiswijk mag niet worden vergeten. Dankzij hem mocht het schippersgezin de Wit, nadat ook Ome Leen was overleden, in de Kasteleinstraat blijven wonenMeneer en Mevrouw de Wit

Voor wie staat u klaar en wie staat er voor u klaar?
Het huis van Gradus en Lita ziet er schoon en verzorgd uit, daar hechten ze veel belang aan. De laatste jaren kampen ze met een reeks van gezondheidsproblemen, waardoor ze steeds afhankelijker zijn geworden van anderen. Het ging een tijdje erg slecht en toen is hun dochter een half jaar lang iedere maandag gekomen om te helpen, maar dat is nu gelukkig niet meer nodig. Een medewerker van T-Zorg komt anderhalf uur per week om schoon te maken wat ze zelf niet kunnen. Ze zijn heel blij met hun thuishulp die hard werkt. "Van haar werkgever mag ze met ons niet eens meer een kopje thee drinken. Dat is te duur. Ik vind dat zij nog meer de dupe is van de bezuinigingen, dan wij".

Zes jaar geleden is hun huis helemaal aangepast. Drempels eruit, verhoogde wc, traplift, anti-slip vloer. "Alles is door de gemeente uitgevoerd en we hebben er niets voor hoeven betalen. Dat zou nu helaas niet meer mogelijk zijn", zegt Gradus.

Wat is uw favoriete plek in Driemond?
Mevrouw de Wit denkt graag terug aan de tijd van volksdansvereniging Minoushka in het speeltuingebouw.Lita was voorzitter van de vereniging en haar buurvouw Gerda dansdocent. Er waren verschillende dansgroepen en samen met nog meer vrouwen uit het dorp maakten en borduurden ze zelf alle kledingstukken voor de voorstellingen, die in het vroegere Kerkwijkgebouw werden uitgevoerd. Ze hebben veel tijd besteed aan het volksdansen en prachtige jaren beleefd.
Meneer de Wit denkt aan zijn groentetuin, die hij jarenlang heeft gehad.

Zijn werkgever had een tuintje voor hem vrij gemaakt, omdat hij zich zo verveelde tijdens zijn werk als brugwachter in Nigtevecht. Aanvankelijk leek het of hij niets kon laten groeien, maar later ging het beter en vlogen de sperziebonen en postelein de grond uit. Hij heeft zijn tuinierhobby ook in Driemond nog jaren uitgeoefend. Mooie tijden waren dat.

Stichting Dorpsraad Driemond

De Stichting Dorpsraad Driemond komt al meer dan 40 jaar op voor de belangen van de Driemonders.
Meer weten? Ga dan snel naar de pagina's van de Dorpsraad!