juli 2016

Ondernemerslol met eensociaal verhaal

Sinds wanneer woon je in Driemond?
Jonathan Vink en zijn vrouw Dieuwerke wonen zo'n 3 ? jaar aan het Zandpad-Driemond, in het huis dat voorheen van Mw. de Jong was. Ze komen uit Groningen waar ze allebei studeerden. Jonathan en Dieuwerke zijn hulpverleners.
7 jaar geleden kreeg Jonathan een aanbod om dagbesteding te bieden aan drugsverslaafden bij boerderij Lindenhoff in Baambrugge. Inmiddels heet zijn bedrijf Lindenhoff Open Tuin, een bijzondere plek. Mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt en een groot hart voor de natuur dragen samen zorg voor wat er groeit op en rondom de boerderij. Jonathan en zijn team van hulpverleners, tuinders en ervaringsdeskundigen bieden opleiding en begeleiding. Mannen en vrouwen met een grote afstand tot de arbeidsmark krijgen eigen taken en verantwoordelijkheden
in een werkomgeving vol bedrijvigheid en ondernemingslust.Jonathan Vink

Hij is hartstikke trots op zijn Open Tuin. In 2010 draaiden ze nog 100% op subsidie vanuit Natuurbeheer, AWBZ en WMO. Nu verdienen ze de helft zelf met biologische groenteteelt, verzorgen van het vee en onderhoud van natuurgebied zoals de Gaasperzoom. Ook zijn sommige werknemers vanuit dagbesteding doorgegroeid naar een betaalde baan bij Open Tuin. "Het is echt hot & happening", vertelt Jonathan. "Met dit bedrijf laten we zien dat we mensen serieus nemen in wat ze wel kunnen en niet in wat ze niet kunnen. We bouwen kennis op waarmee we zorgverlenend Nederland verbeteren en onze ondernemerslol combineren met een goed sociaal verhaal."

Voor wie sta je klaar en wie staat er voor jou klaar?
"Mijn vrouw staat echt voor me klaar. Ze gunt me mijn ambities en is er altijd om me daarin aan te moedigen. We werken beiden in hetzelfde maatschappelijk veld en zo kan ze me ook nog eens helpen met aanbestedingen schrijven. Mijn collega's staan ook voor me klaar, ze
ondersteunen me in wie ik ben en wat ik doe. Toch zijn mijn werk en ambities maar een deel van mij, want het liefst ben ik thuis lekker relaxed Jonathan. We zijn dol op ons huisje hier in Driemond dat we helemaal zelf naar onze smaak verbouwen, rekening houdend met de oorspronkelijke
indeling en karakter. Juist wanneer ik thuis een lekkende kraan vervang of de stokrozen sta te bewonderen kom ik tot goede ideeen voor de Open Tuin. Het gaat er om dat je lekker dicht bij jezelf bent, dat is de basis, zonder daarbij egoistisch te zijn. Het is geen makkelijke vraag," vindt Jonathan Vink.

Wat is je favoriete plek in Driemond?
"Driemond is nog niet erg groot voor ons, dus favoriet is vooral ons eigen stekkie. De enige keer dat ik de brug over ga is wanneer ik de dijk op loop om een rondje hard te lopen langs het kanaal en door het Diemerbos weer terug. We zijn een jong stel en ervaren wel een appel om overal aan mee te doen, maar wij doen nog nergens aan mee. We hebben heel leuk contact met onze buren en vinden het heerlijk om samen in de tuin te barbecueen en wijntjes te drinken. Bij Rezk halen we een patatje en bij Bleijenberg doen we boodschappen, omdat het zo mooi past bij het dorpse gevoel. Met Villa Tante Bep wil ik nog eens kennismaken.
Omdat we met Open Tuin werken aan het op de markt brengen van goed geproduceerde voeding met authentieke smaak zou een streekmarkt voor Driemond een goed idee kunnen zijn. Daar wordt het dorp nog mooier van!"

Favoriete sport van Jonathan Vink is rugby, een fysiek zware sport waarbij de kracht van het team alles bepaalt. Rugby heeft hem al veel geleerd: 'Want winnaars haken nooit af, en afhakers winnen nooit.

Stichting Dorpsraad Driemond

De Stichting Dorpsraad Driemond komt al meer dan 40 jaar op voor de belangen van de Driemonders.
Meer weten? Ga dan snel naar de pagina's van de Dorpsraad!