april 2016

'Het was altijd een heilig moeten

Sinds wanneer komt u in Driemond?
De kans is groot dat ouders en hun kinderen in Driemond leerden schaatsen van Ome Jan. Ook zijn eigen dochters en kleindochters heeft hij op les gehad. Jan de Jong was 35 jaar lang iedere zaterdag van oktober tot maart vanaf 8.30 uur op de Jaap Eden baan in Amsterdam om de jeugdleden (6-12 jaar) van IJsclub Gein en Omstreken les te geven. Hij is nu 78 jaar oud, jong eigenlijk, en zal in het nieuwe seizoen geen jeugdtrainer meer zijn.
"Het was altijd een heilig moeten. Het gaat erom dat je de kinderen op een leuke manier leert schaatsen en het draait vooral om het plezier. In al die jaren is het zelden voorgekomen dat ik afwezig was. Zelfs met een arm in het gips stond ik op de baan. Ook zal ik heus nog wel naar de baan gaan, om te kijken en assisteren misschien. Ik hou van kinderen, ze zijn dartel en heerlijk onbevangen. Maar op mijn leeftijd moet je niet denken dat je nog 50 bent,Ome Jan de Jong
zo soepel ben ik niet meer. En de kinderen, die blijven maar rond racen."
De Jong is een echte Muidenaar. Hij praat graag en kent iedereen. Overal is hij bekend als 'Ome Jan'. In Muiden, in Driemond en op de Jaap Eden baan. "En bij Geinburgia", vult hij aan. "Ik heb jarenlang tegen ze gevoetbald met S.C. Muiden".

Voor wie staat u klaar en wie staat er voor u klaar?
Ome Jan was jarenlang jeugdtrainer bij de IJsclub. Hij is zowel in Muiden als in Driemond erelid van de IJsclub en ontving ook een Koninklijke onderscheiding. Hij is 'Chef tijd' in de jurytoren van de Jaap Eden baan, hij weet heel nauwkeurig te klokken met de stopwatch. Hij fluit voetbalwedstrijden bj SC Muiden. Dat doet hij allemaal nog.

In de buurt weten ze hem ook te vinden. Ome Jan, kunt u mijn fiets maken, mijn bal oppompen, mijn schaatsen slijpen of kan ik schaatsen lenen?"
Voor iedereen staat hij klaar, beaamt zijn vrouw Coby. "Maar vraag hem niet te behangen of te schilderen, want daar heeft hij een hekel aan".
Ze zijn een mooi stel, Jan en Coby. Zoals Jan het fijn vindt om naar buiten te gaan, zo vindt Coby het heerlijk om thuis te zijn. Fietsen kan haar niet bekoren, maar een
borduurwerkje daarentegen wel.
Jan heeft een gewone fiets, een mountainbike en een racefiets. Hij gaat graag weg om te fietsen en te buurten. "Maar hij is altijd voor het eten weer thuis", lacht Coby.

Wat is uw favoriete plek in Driemond?
Het is vooral de gemeenschap en het kleinschalige karakter
dat Driemond zo bijzonder maakt. "Het is er eigenlijk nog leuker dan hier. Het is ons-kent-ons en het is vooral gezellig", volgens Ome Jan.
Uiteraard is de IJsbaan zijn favoriete plek, al is het jammer dat het ijs niet alle jaren wil groeien tot een natuurijsbaan voor het hele dorp.
De laatste jaren ligt het MatchZO net naast de IJsclub en daar wil hij graag even binnenlopen. Niet voor een biertje, want dat drinkt hij niet. Maar voor een glaasje sinas of appelsap en een praatje, natuurlijk.

Zaterdag 21 mei wil IJsclub Gein & Omstreken Jan de Jong 's middags eren voor zijn grenzeloze energie die hij aan het jeugdschaatsen gegeven heeft.

Stichting Dorpsraad Driemond

De Stichting Dorpsraad Driemond komt al meer dan 40 jaar op voor de belangen van de Driemonders.
Meer weten? Ga dan snel naar de pagina's van de Dorpsraad!